Vad ska råttor äta?


Ja det tvistas det en del om, men jag har min syn och ser helst att mina köpare försöker följa mina matråd så gott det går.

Köp ALDRIG råttmat i djuraffärer, maten du köper där är sällan färsk, färdiga blandningar fyller inte alls råttornas behov och du får lätt hem ohyra. Blanda själv istället, det är enkelt, mkt billigare och du vet att maten är färsk. Allt går att köpa på en vanlig Ica eller Coop affär.

I min blandning har jag:

2 pkt mathavre

3 pkt matvete

2 påsar "grötgryn" av havre och korn, hittar man kornflingor går det lika bra dock ska man undvika matkorn/kornris då det är för hårt för dom.

(ovanstående kan bytas ut till  osötad musli på de 4 sädesslagen UTAN torkad frukt men det är väldigt mkt nyttigare med matvete och mathavre)

2 dl bovete i ngn form (mina gillar flingor eller puffar bäst men helt eller krossat går också bra)

3 dl  dinkel i någon form

1 dl oskalat sesamfrö

1 dl naturella pumpafrö

1 dl naturella solrosfrö

1 dl råa nötter eller mandlar (dock ej jordnötter)

Självklart kan man mixtra och ha i lite annat med men jag tycker det här är en bra grund som funkar väldigt bra på mina djur.

Andra saker man kan ha i lite av som omväxling: knäckebrödsbitar, quinoa, branflakes,  titta på musli i lösvikt och bli inspirerad.

Det enda jag verkligen vill avråda är att ge dom torkad frukt då torkad frukt är en sockerbomb utan så mycket näring, ge dom färsk istället!

Torrfoder ska råttorna alltid  ha fri tillgång till, har man råttor som äter upp det godaste först kan man vänta med att fylla på så att de får i sig de andra med.


Färskmat:

Jag anser att färskmaten är oerhört viktig och spelar stor roll för råttornas immunförsvar. De ska ha färskmat varje dag och merparten av maten ska vara färsk  och inte fryst, torkad, halv eller helfabrikat (iallafall när den mixas ihop, sen kan man frysa ner i portioner) jag vill även förespråka ekologiskt i den mån man har möjlighet. Jag rekommenderar att man ger dom 7-8 olika sorters grönsaker varje dag, 1-2 frukter, ngn form av animaliskt protein samt något nyttigt fett. Nedan följer lite exempel på vad mina råttor får.


Grönsaker:

Broccoli, blomkål, vitkål, spenat, gurka, tomat, olika sorters sallad, persilja, majs, ärtor, avokado, morot, alfalfagroddar, sockerärtor, solrosskott, ärtskott, rädisor, squash


Frukter:

Äpple, päron, banan, apelsin, olika sorters melon inkl. kärnorna på melonen, kiwi, clementin, plommon, vindruvor, olika sorters bär, nektarin, persika. Tänk på att ta bort kärnor och skal då det dels ofta innehåller blåsyra och dels kan vara rejält besprutat om det inte är ekologiskt. (Nu menar jag självklart dom sorters skal som vi människor inte själva äter som banan, apelsin etc, kan du äta skalet kan råttorna med:)


Animaliskt protein:

Kyckling, kalkon, lamm, nöt, fläsk, fisk, skaldjur, vilt, ägg (med skal), jag tillagar allt utom nötkött och lax om laxen varit fryst. Inälvsmat är väldigt nyttigt och det kan man gärna ge, tyvärr har jag svårt att hantera det så det blir leverpastej ca 1 g/veckan här hemma. Ge gärna ben från kött och fågel och skalen på skaldjur,  i det finns massor av nyttigheter och råttorna finmaler allt så det är ingen fara att ben etc skadar tarmar o.dy.


Fett: Riktigt smör, kallpressade oljor (raps och oliv använder jag), jag häller på lite bra fett på råttornas mat varje dag och har aldrig haft en överviktig råtta. Fett är nyttigt!


Övrigt: Jag brukar koka pasta/ris/potatis/couscous åt dom och ge med resten av maten, inte för att det direkt innehåller något nyttigt utan mer som bukfylla. Har du problem med överviktiga råttor så skippa detta.

Det kan verka avancerat med maten och det ÄR ganska jobbigt när man som jag har runt 25 råttor, men gör en rejäl sats och frys ner i portioner och variera innehållet lite så blir det ganska smidigt ändå. Har man ingenting hemma eller behöver göra det lätt för sig kan man ge dom barnmatsburkar, men det består mest av kolhydrater och väldigt lite fett och protein så det är inget de ska ha för ofta. Pannkakor är en stor hit och det kan de också få ibland.


Make a Free Website with Yola.